Home“Ontdek hoe je van je BKR registratie afkomt en verbeter je financiële toekomst!” CTA: “Leer nu hoe je je BKR registratie kunt verwijderen en krijg weer grip op je financiën!”

“Ontdek hoe je van je BKR registratie afkomt en verbeter je financiële toekomst!” CTA: “Leer nu hoe je je BKR registratie kunt verwijderen en krijg weer grip op je financiën!”


Alles wat je moet weten over BKR registratie: handleiding voor opvragen en verwijderen

BKR registratie is een term die veel mensen bekend in de oren klinkt. We weten dat het gevolgen kan hebben voor de aanvraag van een hypotheek en dat je er één kan krijgen bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. Maar wat is een BKR registratie precies en hoe kom je er vanaf? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over BKR registratie en bieden we een handleiding voor het opvragen en verwijderen van jouw BKR registratie.

Wat is een BKR registratie?

Een BKR registratie ontstaat wanneer je een krediet of lening afsluit bij een bank of online kredietverstrekker. Deze wordt geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van de stichting BKR. Op deze manier wordt inzichtelijk hoeveel leningen je hebt afgesloten en of je deze al hebt afgelost of misschien een betalingsachterstand hebt. Telkens wanneer je een nieuwe lening aanvraagt, is de kredietverstrekker verplicht om jouw gegevens die bij de stichting BKR bekend zijn op te vragen. Na het inzien van jouw gegevens kunnen zij bepalen of het nog verantwoord is om je een nieuwe lening te verstrekken.

Een stelsel van kredietregistratie zoals BKR bevordert het financiële welzijn van de bevolking en maakt het in sommige Europese landen zelfs makkelijker en goedkoper om leningen af te sluiten.

Is een BKR registratie altijd nadelig?

Nee, wanneer je geen betalingsachterstand hebt, is een BKR registratie enkel een bewijs van financieel goed gedrag. De kredietverstrekker die jouw BKR gegevens opvraagt en ziet dat je geen betalingsachterstand hebt, zal graag zaken met je doen.

Gevolgen van een BKR registratie

Een BKR registratie heeft pas negatieve gevolgen wanneer je een betalingsachterstand opbouwt. Op dat moment zal een kredietverstrekker je wellicht een lagere lening aanbieden of besluiten je geen nieuwe lening aan te bieden. Puur om jezelf te beschermen tegen nog meer schulden. Zo wordt er gewerkt aan een financieel gezond Nederland.

BKR registratie bij aanschaf van een telefoon

Sinds 1 mei 2017 worden in Nederland ook telefoon kredieten gemeld bij BKR. Dit gebeurt pas wanneer je een abonnement afsluit, inclusief een toestel op afbetaling, van meer dan 250 euro. Een toestel dat je op krediet koopt, wordt bij de stichting BKR onder de naam ‘aflopend krediet’ (AK) genoteerd. Betaal je op tijd, dan blijf je positief bekend staan en heeft het geen effect op de manier waarop kredietverstrekkers je beoordelen. Betaal je meerdere keren niet op tijd of helemaal niet, dan krijg je een A-codering achter je naam wat het afsluiten van een nieuwe lening lastiger maakt.

Hypotheekaanvraag met een BKR registratie

Bij het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek, wordt er door de kredietverstrekker eerst een financiële check gedaan. Aan de hand van je inkomsten en overige financiële verplichtingen wordt bepaald of je de lening krijgt. De eerder afgesloten leningen zijn in te zien bij stichting BKR. Het is verstandig om zelf je overzicht bij BKR op te vragen voordat je de lening of hypotheek aanvraagt. De hypotheekadviseur kan deze gegevens niet zelfstandig inzien en kan die gegevens ook niet meenemen in zijn advies, tenzij jij die aanlevert.

BKR registratie opvragen

Je kunt jouw eigen gegevens online kosteloos opvragen via iDIN. Het BKR maakt gebruik van iDIN om je veilig via je eigen bank te laten inloggen. Wanneer je een inzageverzoek doet en jouw gegevens direct te vinden zijn in het CKI, dan ontvang je binnen enkele minuten online inzicht in je gegevens. Zijn je gegevens niet direct te vinden dan zal het wat langer duren voordat je inzicht krijgt in je gegevens.

Wat weet BKR van jou?

Bij het opvragen van jouw BKR registratie, krijg je te zien welke leningen je op dit moment hebt en welke je de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Een hypotheek zal geregistreerd staan vanaf het moment dat je hier meer dan drie maanden betalingsachterstand op hebt. Dit is bekend over jou als persoon: voorletters en geboortenaam, geboortedatum, adres, postcode en woonplaats. Dit is bekend over jouw lening(en): het type lening, de hoogte van de lening, de ingangsdatum van de lening, de maand waarin de overeenkomst wordt afgelost, de maand waarin de overeenkomst wordt beëindigd en eventuele bijzonderheden tijdens de looptijd. Dit is NIET bekend.

Handleiding: BKR registratie verwijderen

Wanneer je gegronde redenen hebt om de gegevens te laten verwijderen, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om iets aan jouw BKR registratie te doen. Voordat je stappen onderneemt om gegevens te laten verwijderen, is het noodzakelijk dat je eerst de gegevens hebt ingezien. Je moet zeker weten dat er iets niet klopt of een goede reden hebben waarom je gegevens wilt laten verwijderen. Je zal contact op moeten nemen met jouw kredietverstrekker en hen een verzoek moeten toesturen. In dit verzoek leg je uit waarom je het niet eens bent met de BKR registratie. Voeg hier relevante documenten aan toe.

Conclusie

Een BKR registratie is niet altijd nadelig en kan juist een bewi

Snel leningaanbieders vergelijken met Snelgeld-lenen.nl

Hertogstraat 131 | 6511 RZ |  Nijmegen

© 2023 Snelgeld-lenen.nl  All Rights Reserved.                                                           

KvK 76100200 AFM 12047091 Kifid 300.017942